ارتش چین باور دارد که خطرات مرتبط با سربازان رباتیک انساننما بسیار جدی است و باید اقدامی جهانی در این زمینه انجام شود. چینیها از چه چیزی خبر دارند که آنها را آنقدر نگران کرده است؟
این روزها رقابت سنگینی بین ارتشهای چین و آمریکا برای توسعه سلاحهای خطرناکتر و مرگبارتر وجود دارد. پیشرفت رباتیک و هوش مصنوعی نیز سبب شده که احتمال ساخت ارتشهای غیرانسانی بسیار بالا رود. هرچند گویا تغییراتی در پشت پرده رخ داده که چینیها را نگران کرده است. چراکه شاهد هشدار ارتش چین در رابطه با سربازان رباتیک هستیم.
نگرانی ارتش چین از وضعیت سربازان رباتیک پنهان
اگر به عجیب ترین ربات های جهان نگاه کنید، چندان نگران کشته شدن توسط آنها نخواهید شد. هرچند قرار نیست پیشرفتهترین فناوریهای جهان همیشه بهصورت عمومی آشکار شوند.
پنهانکاری اصلی بسیار مهم در ارتشهای جهان است. ارتش آمریکا سالها جنگنده اف 35 را در دست توسعه داشت؛ اما پس از گذشت حدود ۱۵ سال افراد عادی از وجود آن آگاه گشتند. در حال حاضر نیز در اخبار نظامی مقامات کشورهای مختلف از احتمال استفاده از ربات در درگیریهای آینده صحبت میکنند. آیا نمیتوان گفت که همین الان طرحهای ترسناکی در دست توسعه قرار دارد؟
شاید عموم مردم از طرحهای نظامی آگاهی نداشته باشند، اما معمولا سرویسهای جاسوسی و امنیتی به اطلاعات مربوطه دسترسی پیدا میکنند. اینجاست که هشدار ارتش چین در رابطه با استفاده از سربازان رباتیک نگرانکننده میشود. روزنامه رسمی ارتش چین درخواست یک گردهمایی فوری برای حل این مسئله را ارائه کرده است. آنها معتقد هستند باید پژوهشهای قانونی و اخلاقی برای محدود کردن رباتهای نظامی انجام شود.
چینیها نگران هستند در صورت عدم اجماع نظر بین سران کشورهای قدرتمند جهان کشتاری بیسابقه رخ خواهد داد. البته ارتش چین ابدا مخالف استفاده از سربازان رباتیک نیست. آنها صرفا معتقد هستند که در وضعیت کنونی این سربازها در هنگام کشتار اهمیتی به نظامی یا غیرنظامی بودن افراد نمیدهند. همچنین نرخ کشتار تصادفی در آنها بالا است.
از بین رفتن یک اصل اساسی
یک بخش نگرانکننده دیگر نیز وجود دارد. وقتی صحبت از توسعه رباتها و آینده بشر میشود، بسیاری از یک قانون اساسی برای برطرف کردن نگرانیها صحبت میکنند. اینکه هیچ رباتی حق آسیب رساندن به انسان را ندارد. همچنین رباتها حق ندارند بهواسطه بیعملی سبب آسیب دیدن یک انسان شود. اگر چنین قانونی بهعنوان پایه و اساس تمامی رباتهای هوشمند در نظر گرفته شود، جلوی ایجاد مشکلات عجیب گرفته خواهد شد.
آیا امکان دارد چنین قانونی را درباره رباتهای نظامی پیاده کرد؟ شاید در نسلهای اولیه رباتهای تا حد زیادی مکانیکی و ساده باشند؛ اما بهمرور زمان شرایط تغییر خواهد کرد. ارتش چین روزی را میبیند که سربازان رباتیک بهصورت کاملا هوشمند در میدان نبرد عمل میکنند. آنها ممکن است کنترل را در دست گرفته و برای از بین بردن تهدید شبهنظامیان ناگهان یک شهر را کامل قتلعام کنند.
چینیها معتقد هستند در رباتهای نظامی پیروی از دستورات انسانی، احترام به جان شهروندان غیرنظامی و محدودیت استفاده از زور باید بهعنوان اصول اساسی تعریف شوند. همچنین ارتش چین تاکید دارد که سربازان رباتیک باید بتوانند استفاده افراطی و غیرقانونی از نیروی قهریه را تشخیص داده و از آن جلوگیری کنند.
مزایای استفاده از رباتها در نیروهای نظامی
تردیدی وجود ندارد که استفاده گسترده رباتهای نظامی در ارتشهای مختلف مزایایی هم خواهد داشت. شاید در گام اول برخی کشورها با پیشرفتهای شدید بتوانند جایگاه خود را تغییر دهند، اما در نهایت نوعی تعادل بین ارتشهای جهان برقرار خواهد شد. در نتیجه این تعادل نیز وضعیت جنگ و صلح نسبت به شرایط فعلی تغییر چشمگیری نخواهد کرد.
نکته مثبت ماجرا اینجاست که حداقل در درگیریهای نظامی بین ارتشهای جهان انسانها کشته نخواهند شد. طبیعتا کشورهای مختلف نمیتوانند بهواسطه استفاده از ربات جنگهای گسترده و شدید را ادامه دهند. چراکه هزینه ساخت، توسعه و پشتیبانی از این رباتها فشار شدیدی را به اقتصاد آنها وارد میکند.
- سامانه دفاعی ضد پهپاد جدید فرانسه، سربازان رباتیک جدید در میدان نبرد
- سگ های ربات مسلح، سربازان جدید آمریکا در خاورمیانه!
- آمریکا به دنبال نامرئی کردن سربازان در میدان جنگ است!
مقامات نظامی ارتش چین انعطافپذیری را یکی از نکات مثبت سربازان رباتیک میدانند. آنها قادر خواهند بود ماموریتهایی را انجام دهند که انسانها توانایی انجام آن را ندارند. همچنین رباتها میتوانند در کنار سایر سیستمها و سلاحهای بدون سرنشین عملیاتهای شگفتانگیز و بسیار پیشرفتهای را اجرا کنند. در واقع قرار نیست سربازان رباتیک هرگز جایگزین جنگندههای بدون خلبان یا پهپادهای پیشرفته شوند.
اعتراف ارتش چین به توسعه گسترده سربازان رباتیک
سربازان رباتیک بسیار پیچیده و گران هستند. به همین خاطر فعلا ارتشهای جهان آنها را در کنار سیستمهای دیگر و نه بهصورت کاملا مجزا توسعه میدهند. با وجود این، سرمایهگذاریهای بسیار گستردهای در این زمینه صورت گرفته است.
چین برای ساخت سربازان رباتیک ارتش خود به فناوریهای پیشرفته در زمینه هوش مصنوعی، هوش تجسمیافته و ساخت پیشرفته نیاز دارد. همین نیز سبب شده که آنها موارد اشاره شده را بهعنوان بخشی از رقابت استراتژیک خود با آمریکا تعریف کنند. آنها قصد دارند در آینده رباتهایی را با توانایی تصمیمگیری کاملا مستقل توسعه دهند. رباتهایی که میتوانند با حداقل نظارت انسانی ماموریتهای پیچیده را به سرانجام برسانند.
بهباور بسیاری چین توانسته در سالهای اخیر در زمینه توسعه رباتهای انساننما از آمریکا پیشی بگیرد. باید دید آیا پیشرفت در این زمینه میتواند به برتری نظامی چین در جهان منجر شود یا خیر.
نظر شما نسبت به هشدار ارتش چین درباره سربازان رباتیک چیست؟
0 نظرات